Karhumäen seurakunta


Kirjoitin jo aikaisemmin kesän matkasta mm. Karhumäelle. Ajattelin silloin, että jutun pääasia olisi Karhumäen seurakunnasta kertominen. Tekstiä syntyi kuitenkin itse matkastakin, joten ajattelin että on syytä yrittää kirjoittaa oma juttu Karhumäen seurakunnasta. En varmasti ole paras kirjoittaja edes Suomessa kirjoittamaan Karhumäen seurakunnasta, mutta kirjoitan nyt kuitenkin siitä mitä olen kolmella matkalla vuosina vuonna 2003, 2004 ja nyt 2009 kokenut tai kuullut.

Yhteys Karhumäelle Suomesta alkoi vuonna 1991 sillä että yhdellä silloisella seurakuntalaisella oli täti Karhumäellä ja tämä seurakuntalainen toivoi kovasti että seurakunta vierailisi Karhumäellä. Vuonna 1991 järjestettiinkin sitten ensimmäinen bussimatka Suomesta Karhumäelle pastori Matti Himangan johdolla. Vuonna 2004 minäkin näin Karhumäellä videon tältä ensimmäiseltä matkalta. 1991 oli vielä Neuvostoliiton aikaa ja matkavideolta näkyi että matkalle oli järjestetty myös kulttuuriohjelmaa, luultavasti Neuvostoliiton silloisen matkailuorganisaation Intouristin toimesta. Matka oli historiallinen. Luultavasti silloin Karhumäellä pidetyt kokoukset olivat ensimmäiset koskaan Karhumäellä pidätyt hengelliset kokoukset. Vastaanotto oli valtavaa alkuvuosina. Silloin Karhumäellä ei ollut yhtään seurakuntaa. Ei edes ortodoksikirkolla ollut seurakuntaa Karhumäellä.

Suomesta ollaan kaikkina näinä vuosina vierailtu Karhumäellä säännöllisesti joskus pienemmällä ja joskus suuremmalla porukalla. Pastori Matti Himanka veti näitä ryhmiä 16 vuotta ja jossakin vaiheessa Pietarin seurakunnan pastori myös vieraili säännöllisesti Karhumäellä. Kerran jonakin 90-luvun alkuvuosina matka Suomen rajalta Karhumäelle ja takaisin taitettiin helikopterilla. Ymmärrettävästi se on ollut merkittävä tapahtuma kun helikopteri laskeutui Kirovin aukiolle, Karhumäen keskusaukiolle. Varmasti moni on ihmetellyt että tuleeko presidentti käymään vai mistä on kysymys. Helikopteri ei saanut pysäyttää moottoria, joten roottori pyöri koko ajan kun helikopteri oli aukiolla.

Myös aikoina jolloin Karhumäellä ei ole ollut omaa pastoria uskollinen joukko on kokoontunut säännöllisesti seurakunnan kokouspaikkana toimivassa Lasten harrastetalossa ja kuunnellut saarnoja ja raamatunopetusta kaseteilta. Lasten harrastetalosta käytetään venäjänkielistä lyhennettä DDT, joka tulee sanoista Dom Detskij Tvortshestva.


Seurakunnan kokouspaikka DDT

Pastori Alpo ja Pirjo Huovinen asuivat myös kahteen otteeseen Karhumäellä. Karhumäen seurakunnan nykyinen pastori Mihail Selin muutti vaimonsa kanssa Karhumäelle kolme vuotta sitten Bakusta.

Muistetaan myös Karhumäen seurakuntaa ja ystäviä siellä rukouksissa ja pidetään mielessä mahdollisuus vierailla täällä kauniin Karjalan toisen suuren järven, Äänisen, pohjoisimman lahden rannalla olevassa Karhumäellä.


Pastori Mihail Selin ja tulkki Äänisen rannalla.


Kaupungin mahtirakennus, entinen Äänisen-Vienanmeren kanavan hallintorakennus, nykyinen kauppakeskus ja kaupungin museo.
-Ari-