Lastenmisssion kurssilla 2-6.6.2008

Osallistuin Lastenmissio ry:n lasten raamattuopetuksen peruskurssille Hämeenlinnassa. Meitä oli yhteensä 15 opiskelijaa, 4 miestä ja 11 naista. Opettajia oli kaksi ja he olivat jakaneet opetustehtävät pääsääntöisesti niin että he pitivät joka toisen tunnin. Näin hypättiin myös opetuksessa edestakaisin aina kahden aiheen välillä ja sama opettaja jatkoi aina kurssikansiosta siitä kohdasta mihin hän oli itse jäänyt edellisellä tunnilla. Torstaina paikalle tuli hetkeksi myös kolmas opettaja mukaan kun purettiin sielunhoitotehtävää. Perjantaina oli osan päivästä viimeisen harjoitustehtävän purkuvaiheessa mukana neljäskin opettajaa. Minä olin kurssilla ainoana vaasalaisena, mutta meidän Helsingin seurakunnasta oli mukana myös Arto, Irina ja Merja. Raamattu Puhuu-seurakunta oli näin hyvin edustettuna. Muut osallistujat olivat muista seurakunnista. Kurssi oli erittäin antoisa ja mielenkiintoinen ja ainakin minä koin että meillä kaikilla opiskelijoilla ja opettajilla oli hyvä yhteys keskenään ja minusta kurssia pystyi hyvin vertaamaan meidän oman seurakuntamme seminaareihin.

Molemmat opettajat olivat ulkopaikkakuntalaisia ja he majoittuivat muiden majoitusta tarvitsevien naisten kanssa sekä kurssirakennukseen että lähellä olevaan toiseen taloon. Minä ja Arto olimme ainoat miehet jotka tarvitsimme majoitusta. Majoituimme yhdessä Lastenmissio ry:n puheenjohtajan luokse 30 km päähän Ryttylään. Pääsimme sinne iltaisin kurssin emännän, hänen vaimonsa, kyydissä ja samoin aamuisin pääsimme taas kyydissä takaisin kurssipaikalle. Sää suosi ja viikko oli helteinen ja lämmin. Nautimme heidän vieraanvaisuudestaan heidän kodissaan kauniilla paikalla ja tutustuimme myös heihin. He ovat oikein lämpimiä ja sydämellisiä ihmisiä ja olivat olleet mukana Herran työssä jo monella tavalla 60-luvulta alkaen. Lämpöisiä päiviä kun oli, pääsi myös joka ilta uimaan suoraan heidän pihasta, joten siltäkin osin oli ihan seminaaritunnelma. Kurssipaikkana toimiva Kansanlähetyksen Hämeenlinnan toimintakeskus oli sopivasti puiden varjossa ja sisällä oli helteistä huolimatta ihanan viileätä.

Ohjelman mukaan oli opetusta maanantaista perjantaihin klo 9-17. Perjantaina tosin opetus loppui vähän aikaisemmin. Huolestuin vähän etukäteen, että mitenkähän sitä jaksaa näin tiivistä opetusta. Se meni kuitenkin oikein hyvin, vaikka opetus oli todella tiivistä, mutta mielenkiintoista. Opettajat olivat kokeneita ammattilaisia, sekä lasten opettamisessa että lasten opettajien opettamisessa. Emäntä piti meistä hyvää huolta ja myös hyvin tehokkaasti. Päivittäin oli 3 kahvitaukoa ja ruokatauko. Ruoka oli maistuvaa ja sitä oli aina riittävästi.

Me kurssin suorittaneet saimme myös todistuksen ja todistuksessa näkyy kurssin aiheet:

- Mitä Raamattu opettaa lapsesta?
- Evankeliumin perusasioiden opettaminen lapselle.
- Raamattutunnin valmistaminen ja pitäminen
- Raamatunjakeiden ja laulujen opettaminen
- Sielunhoito
- Opettajan tehtävä
- Kurinpito
- Havaintovälineiden käyttö
- Kerhon suunnittelu ja järjestäminen
- Harjoitustyöt (3 kpl)
- Itsenäinen työskentely

Näin tulee tuntimääräksi 40. Harjoitustyöt olivat mielenkiintoisia. Ensimmäinen oli raamatunjakeen opettaminen, sekä merkitys, sovellus että ulkoaopettaminen lapsille. Toinen harjoitustyö oli sielunhoitotehtävä, josta en oikein nimestä ymmärtänyt etukäteen mitä se pitää sisällään. Tilanne oli tässä että lapsi jää puhumaan opettajan kanssa pyhäkoulun jälkeen ja tahtoo tulla uskoon ja opettaja sitten johdattaa hänet uskoon. Kolmas ja viimeinen tehtävä oli raamattutunnin pitäminen lapsille tietystä raamatun kertomuksesta. Nämä harjoitukset tehtiin pienryhmissä kuvitteellisille lapsille, paitsi sielunhoitotehtävä, jossa jokainen sai vuorostaan olla sekä opettaja joka johdattaa lapsen uskoon että lapsi joka haluaa tulla uskoon. Näin oli mahdollisuus oppia muiden suorituksista ja kuulla opettajan suullisen arvioinnin sekä omasta että muiden suorituksista. Jokainen sai myös kirjallisen arvioinnin omasta suorituksestaan.

Aineistoa sai mukaansa paljon ja aineistoa on syytä tarvittaessa kerrata ja hyödyntää jos opettaa lapsia. Kun yritän miettiä mitkä yksittäiset asiat jäivät erityisesti mieleen opetuksesta, oli painoitus raamatunjakeiden ulkoaopetteluun, jota en aikaisemmin oikein ollut omaltakaan osalta sisäistänyt. Kurssi pani miettimään kovasti, että pitäisikö itse tosiaan alkaa omassa raamatunopiskelussa myös opettelemaan järjestelmällisesti tiettyjä, ensisijaisesti pelastukseen ja pelastusvarmuuteen liittyviä, avainjakeita ulkoa. Muut erityisesti mieleen jäävät asiat oli se että kertomus ei saa jäädä vain kertomukseksi, vaan siinä pitää olla mukana sovellus, miten se liittyy lapsen omaan elämään ja se että pelastussanoma ja sen vastaanottamisen tärkeys on tuotava esille. Jo pienetkin lapset voivat tulla uskoon. Minulla on tavoitteena välittää seurakunnassa myös kurssilla esille tulleita asioita syksyn mittaan esipuheissa. Voin suositella Lastenmissio ry:n kursseja kaikille lasten opettamisen kanssa tekemisissä oleville tai sitä harkitseville

Lisätietoja kursseista osoitteesta www.lastenmissio.fi

-Ari-