Matka Krakovaan tammikuussa

Kościół Evangeliczny Misja Łaski (=GGWO), ul. Bartosza 1, 31-057 Kraków. http://mlkrakow.wix.com/ggwo-krakow. Tämä talo oikealla on ul. Św. Wawrzyńca 16. Kuvassa keskellä olevalle ovelle ei pääse suoraan tämän parkkipaikan läpi, vaan on kierrettävä kuvassa oleva talo oikealta ja seurakunnan tilat ovat sen talon pohjoispuolella olevan pienen kujan toisella puolella. Talon itäpuolella, kuvassa oikealla, oleva katu on nimeltään ul. Bartosza. Alue on Kazimierz, Krakovan vanha juutalaiskaupunginosa, keskustan eteläpuolella.

Krakovan seurakunta järjestää keskiviikkokokouksensa talvisin kotikokouksena. Kokouksissa katsotaan yleensä yksi saarna Baltimoresta netistä joka tulkataan simultaanitulkkauksena puolaksi. Kerrottiin että tulkki kuuntelee saarnan kerran etukäteen ennen tulkkausta. Muistan että Gdańskissa on sama käytäntö netin kautta Baltimoresta kuunneltujen raamattukoulutuntien tulkkauksien osalta. Matkani aikana Krakovassa oli koko ajan noin nolla-asteista. Kerrottiin kyllä että noin -20 astetta on myös talvisin ihan yleistä siellä. Krakovan seurakunnan kokoustiloissa on isot vanhat lämpöpatterit, mutta kiinteistöä ei ole liitetty kaukolämpöön, niin kuin ei kuuleman monta muutakaan vanhaa taloa Krakovassa. Yksi syy tähän on että monen vanhan kiinteistön omistussuhteet ovat vieläkin epäselvät, koska järjestelmän muutoksen seurauksena 90-luvun alussa on edelleen kesken kiinteistöjen palautus alkuperäisille omistajille tai heidän jälkeläisilleen. Uudet talot ovat pääsääntöisesti liitetty kaukolämpöön. Seurakunnan kiinteistössä ei myöskään toimi tai ei käytetä kiinteistön omaa veden kiertoon perustuvaa lämmitysjärjestelmää. Jokaisessa talon huoneistossa pitää sen takia käyttää muita lämmittimiä jos haluaa lämmitystä. Syy miksi keskiviikkoisin ei kokoonnuta seurakunnan omissa tiloissa on lämmitysongelma. Seurakunnalla on iso tehokkaan näköinen sähkölämmitin, mutta ei yksi vähän ennen kokousta päälle laitettava tehokaskaan sähkölämmitin ehdi lämmittää isoa huonetta, joten melko viileätä oli, vaikka ulkona oli nyt kuitenkin vain nollakeli. Kokouksen jälkeen sitten kannettiin esille pöydät ja siirrettiin tuolit pöydän ympärille ja oli yhteinen kahvi- ja teehetki. Kahvin jälkeen kannettiin pois kokoontaitettavat tuolit ja pöydät ja sali jäi ilman huonekaluja, koska sali on päivisin muussa käytössä.

Muistan miten ihmettelin aikaisemmin, että jotkut majoitusliikkeet Puolassa ilmoittavat että heillä on lämmitys huoneissa. Syyksi varmistui myöhemmin se, että lämmityksen olemassaolo ei ole itsestäänselvyys. Yhdestä kerrostalossa Gdańskissa toimivasta majoitusliikkeestäkin vahvistettiin että heillä on lämmitys vain osassa talon huoneita. Niitä huoneita joissa ei ole lämmitys ei käytetä talvisin ja järjestely on kuuleman ihan hyvä, kun majoituspalvelujen kysyntäkin on talvisin pienempi. Kirkkojen kylmyys taitaa olla laajempikin ongelma Puolassa talvisin suuremmillakin seurakunnilla, kun tuttava toiselta paikkakunnalta kertoi että hän ei käy talvisin kirkossa, koska siellä on niin kylmä.

Verkahalli torilla
Krakova on Puolan kolmanneksi suurin kaupunki. Krakova oli myös Puolan pääkaupunki 1500-luvulle asti ja kaupungissa on paljon nähtävää. Viikko jäi sen takia nyt kuitenkin yllättävän lyhyeksi ajaksi Krakovassa. Opaskirjan mukaan Krakova on myös se kaupunki Puolassa johon tulee eniten turisteja vuosittain. Kaupungissa on monia yrityksiä jotka tarjoavat erilaisia kohtuuhintaisia järjestettyjä retkiä kaupungissa ja muualle maakuntaan ja myös muualle Puolaan englannin- tai muunkielisen oppaan johdolla. Yrityksiin ja heidän mainoksiinsa ei oikein voi välttää törmäämättä keskikaupungilla. Verkostakin löytää tarvittaessa tietoa helposti näistä retkiä järjestävistä yrityksistä.
Auschwitz II - Birkenau. Portti.
Auschwitzin keskitysleirimuseoon on matkaa Krakovasta noin 65 km. Luin hiljattain että siellä tehtiin vuonna 2012 kävijäennätys. Jos oikein muistan, niin kirjoitettiin että siellä oli ollut noin 1,2 miljoona kävijää viime vuonna ja että se on suosituin yksittäinen turistien käyntikohde Puolassa. Auschwitz on myös kohde jonne järjestetään eniten retkiä Krakovasta. Lähtöjä on lähes joka päivä vuodesta. Suosittelen käyntiä jos et ole aikaisemmin käynyt ja jos toisen maailmansodan järkyttävin historia kiinnostaa. Minulle tämä oli toinen käynti. Kävin siellä ensimmäisen kerran vuonna 2004. Järjestetyillä retkillä käydään aina sekä pääleirillä Auschwitz I:ssä että siitä parin kilometrin päässä olevalla Natsi-Saksan suurimmalla tuhoamisleirillä Auschwitz II - Birkenaussa. Kierros pääleirillä oli molemmilla kerroilla identtinen, mutta Auschwitz II - Birkenaussa tämänkertainen kierros oli edelliskertaa paljon pidempi ja käytiin eri kohteissa. Keskitysleirimuseossa on aina ryhmän mukana museon oma opas. Retken järjestävän matkatoimiston opas ei saa opastaa ryhmiä keskitysleirin alueella. Matkatoimiston opas kertoi että se on aina kiinni museon omasta oppaasta miten pitkän kierroksen ja mihin hän vetää millekin ryhmälle ja että asiaan vaikuttaa myös se paljonko on sillä hetkellä kävijöitä.

-Ari-

English summary: About a visit to Kraków in Poland.